Multi - generational centre

AIM: To create and actively promote a social cohesion between all generations and
engage different generations as per their skill-sets and requirements in a neighborhood
context.
This project is an extension of a neighborhood study which emphasized on understanding
our own current locality and study its character. My area under study is called as Hill top,
in Nagpur. Hence as observed, it carried an identity of being a residentially dominating
locality where people had started multiple individual small businesses therefor a scope
of generating some identity and development of small businesses as well as providing
functions that lacked in the locality for every generation was realized.
These important takeaways from the study set the primary reasons for proposing the
needful intervention for the immediate neighborhood. Hence,
THE VISION towards this proposal is to offer a great opportunity for the development of
a structure that helps boost the physical, community and daily activities that engages
people on all times of the day. The idea being to support micro-level activities that
remotely respond to individuals daily necessities and reflect their skill sets and knowledge
which they either share or help build a better community.
TARGET USERS:
The users are divided into 4 categories based on the neighborhood analysis and
considering the character of the locality i.e. residentially dominating.
Kids/children, Youth, Adults (Middle age) and Old Age/senior citizens
The concept proposed is to carry out a time-use analysis for the 4 individual generations
and at the same time understand their requirement of private vs social time along with
the cross-generational user groups. This aided into formulating the program. The second
strategy was to propose extrovert and introvert spaces because of the diverse user group
that was present and hence the form was developed. Two main imp aspects were to
respond to the active node of the immediate context and second was to equalize the
built vs unbuilt ratio along with the existing tree on site that shaped a multi-use courtyard
and the existing valley to the east of the site.
The final proposed design is a G+1 structure with BUA of 1500sqm, optimizing 50% of the
total plot area. Hence, though the project does have a diverse kind of programmatic
approach but it has been thoughtfully proposed by understanding the micro-level
requirements and at the same time it responds to the macro-level conditions of the site
such as extreme hot and cold climate of the city by the choice of materials and design
and planning principles.

Sanchi Anwaney

Sanchi Anwaney