menubluedes.png

Terra Nova

Just as how a single cell is just as important as the entire body, the triple O discourse states that the design is to be seen as part in parts, rather than a singular element, The pre-existing systems should not undermine the design development. Object oriented ontology rejects the idea that the human being is an all-encompassing element, but instead tries to explore the varying dimensions a single object holds
Saat rasta is a prime location, which is well connected to the city via varying modes of transport ranging from the existing road network to the proposed metro, monorail, BRT systems etc. It is currently under a real estate overhaul, where old structures give way for the new. It is in close proximity to the iconic Dhobi ghat, however one observes a sore lack of landmarks in an area with such high visibility.
The site has the potential to be a part of Mumbai’s skyline, since Mahalaxmi racecourse ensures a clear view of the sea. Other than the incoming uber rich, the site also sees a varying dynamic of economic, religious and social classes.
The aim of Terra Nova was to create a landmark identity to the area. The architecture was to capitalize on the high footfall seen in and around the site while making the most of the location. The digital billboards were a play on the tattooing aspect of the discourse.
Three cubes were arranged to allow for maximum visibility, suspended above the ground level. This not only separated the architecture from the ground, but the alien form levitating above ground creates a striking yet intriguing form. The modern exterior acts in stark contrast to the interior spaces, which are green and reminiscent of a tropical paradise. The structure tries to encapsulate the vision of a futuristic spaceship.
Green spaces are interspersed throughout the levels of the form while the external skin hides this away from the casual passer-by. The mystery and charm of a shell that doesn’t reveal what is within has tried to be captured in this project, without compromising on the utilitarian and functional aspects of the design. A shear wall-based system was applied to build the form with the external facade holding the space truss floors together. Varying degrees of joinery details were also designed.