menubluedes.png

Yama Bhavan

The Concept for the design development of the house was solely based on the keyword of “Yama,” which means living with restraint and having a conscious control over one’s actions.
The compositions were derived in such a way that they accompanied the intimacies, segregation of works of varying intensities and at every point, ensured the interaction of the members of the family. The inherent slope that the site offered along with numerous naturally present amenities, were looked at finely, and integrated in the design through the aspect of submerging in nature. The form completely is derived hence, out of a progression in cascading the activity spaces on the slope. In the house, a careful consideration was taken to fulfill each of the family member’s needs and spatial requirements. At the same time, in addition to an intermittent privacy to all, the floor/roof laminae act as a means of providing conscious circulation and at the same time, they act as surfaces for interaction. The house embraces open and semi-open spaces, as much as it respects the closed spaces, the transition from each one, however is a result of just level differences and visual separators.
In addition to the aspects of design, the house comes into play as a very sustainable passive structure. Consideration in the fenestrations and materiality of the house have been made keeping in mind the micro-climatic conditions in the site. As the multifunctional roof plates act as rainwater catchments of a large potential, the house does not require any additional municipal supply and fulfills all of its requirements through harvested rainwater.
All in all, the design gives us a way to transcend from a commercial world into the nature, giving us light into the importance of family interaction and the value of every person’s zone. Yama Bhavan, although is about us, but gives rise to a larger way of thinking about most of our interventions involving us and our nature.