My Items

I'm a title. ​Click here to edit me.

Hide and seek

VPM'S Sou. A. K. Joshi English medium school, Thane is situated in the main traffic area of thane. and space crunch has landed the school sandwiched between neighbouring buildings.
The sun path of thane is from south-east to south-west. The lights are strong in the southern part, but is diffused due to buildings around are nearer to the building.so, natural lighting in the building is very low. as school timings are during the day, natural lighting in the building is very low. The use of artificial lights is required during the day.
The buildings around the school are schools so the noise is from the school neighbouring is received. the road is near but low traffic is seen.
the thermal conditions
the temperature in the building are normal. as surrounded by the buildings the airflow in the building is low.
Natural conditions like natural light and nature should be included in the school for optimal learning conditions. the learning experience is enhanced when the students get exposure to the open environment and experimentation. as this building is already built, this facade treatment tries to provide favourable conditions to the students to study. students can plant and take care of small saplings in the angular niches created by the modules. the brick cladding is in 30 degrees to bring in low-pressure winds, creating a pressure difference., create a pleasant environment. while the curtain wall is in 60 degrees to bring the north light for the north facade and diffused light in the south facade. curtain wall also acts as a noise barrier. the brick cladding is in 30 degrees to bring in low-pressure winds, creating a pressure difference., create a pleasant environment. while the curtain wall is in 60 degrees to bring the north light for the north facade and diffused light in the south facade. curtain wall also acts as a noise barrier, for the noise coming from the road and neighbouring schools. prefabricated steel skeleton strengthens the facade and helps to take the load of smaller members.

Spaceframe

The space frame being the structural system that has been incorporated for the roof as well as the
structural walls as two adjoining facades, is a conGnuous roof comprising of interlocking struts in a
geometric paHern. Spanning over a distance of about 75 metres, the space frame is load bearing
along two adjoining facades and is canGlevered on the other two sides, opening up the gallery to
the visitors coming into the Art Gallery, with two columns spanning 25 metres apart with the
general requirements for space frame column supports needed at a span of 20-25 metres. In an
aHempt to increasing the distance between the columns, they have been spread out at the
support level, and designed as dendriform columns.

Tensile Fabric Structure

Tensile membrane structures and tensile building envelopes are thin-shell
structures. Tensile membranes carry tension with no compression or
bending, supported by a lightweight structural system.
Most often used for roofs and canopies, tensile structures are capable of
creating unique private and public spaces. Tensile structural systems are
low-maintenance and provide year-round protection from the elements.
Because of their malleability, they are able to complement – not compete
with – existing architecture and the natural environment.
The smooth, reflective surfaces of tensioned membrane structures provide
plenty of daylighting, reduce cooling costs and solar gain, and allow the
buildings to be more energy efficient. Their innovative forms and inherent
efficiencies reduce the amount of materials required to build a structure
and the transportation costs, resulting in cost savings.

The concept is to form the volumetric informal spaces with the help of a
conical shape fabricated by the tensile membranes. The conical forms are
positioned in two types - funnel and inverted funnel. The inverted funnel
results in formation of large volumetric spaces whereas the funnels form
the opportunity for better circulation around it.
The structure is a collaboration of different geometries created as per the
axis of the site and is arranged in such a manner that expresses a long
span structure.

Hide and Seek

VPM'S Sou. A. K. Joshi English medium school, Thane is situated in the main traffic area of thane. and space crunch has landed the school sandwiched between neighbouring buildings.
The sun path of thane is from south-east to south-west. The lights are strong in the southern part, but is diffused due to buildings around are nearer to the building.so, natural lighting in the building is very low. as school timings are during the day, natural lighting in the building is very low. The use of artificial lights is required during the day.
The buildings around the school are schools so the noise is from the school neighbouring is received. the road is near but low traffic is seen.
the thermal conditions
the temperature in the building are normal. as surrounded by the buildings the airflow in the building is low.
Natural conditions like natural light and nature should be included in the school for optimal learning conditions. the learning experience is enhanced when the students get exposure to the open environment and experimentation. as this building is already built, this facade treatment tries to provide favourable conditions to the students to study. students can plant and take care of small saplings in the angular niches created by the modules. the brick cladding is in 30 degrees to bring in low-pressure winds, creating a pressure difference., create a pleasant environment. while the curtain wall is in 60 degrees to bring the north light for the north facade and diffused light in the south facade. curtain wall also acts as a noise barrier. the brick cladding is in 30 degrees to bring in low-pressure winds, creating a pressure difference., create a pleasant environment. while the curtain wall is in 60 degrees to bring the north light for the north facade and diffused light in the south facade. curtain wall also acts as a noise barrier, for the noise coming from the road and neighbouring schools. prefabricated steel skeleton strengthens the facade and helps to take the load of smaller members.

Stomata

The building chosen was Haware Infotech Park in Navi Mumbai. The building originally has a
glass façade which wasn’t suitable for the building as the building got heated most of the time
due to heat and other factors such as noise pollution and less ventilation also became a
problem . The glass façade couldn’t tackle these issues and the temperature as well as the noise
varied from time to time during the day as the building is surrounded by many offices , railway
station , hotels and a mall.
So stomata was created in such a way that it would act as a permiable membrane and would
allow air , sunlight and noise as per needed as this building is also a commercial building and to
increase the comfort level for people inside the skin was designed in such a way that
The design emerged from the idea of STOMATA in plant cells which open /close and the
Haware logo .Once the arrangement of design units were done a motor and spindle were used
to rotate the flaps of unit in such a way that they would overlap and open/close according to
the need and make the building a bit more comfortable to reside in

Honey - Comb Technology

As the climate is hot and dry and i think we really don't need such huge tonne of energy getting wasted in the cooling the mall and empty spaces such as atrium , corridor which sump up to huge volume , so as early coolers were used to make the environment humid , while in this process i need to cater only hot part of the year, rest year its so chilled that we don't even require AC .
My facade would likely help in the cooling of the building by changing the facade , and use the facade not only for aesthetics but also for making the building more sustainable to the environment .
Introducing such design techniques on the facade that would help to reduce energy consumption and a newer look to look at the building .

As it pertains to architecture, the term “Fenestration” refers to the arrangement and design of windows and other openings in a building including doors and skylights. This only pertains to openings in the exterior of the building where the opening could affect the transmittance of light and heat .

Perforations

The brief guided the students to identify pre-existing structures, in and around our localities and conduct a brief analysis of the same, taking into account the climatic conditions as well as noise levels. In this case, the Somaiya School, Vidyavihar, while located in a quiet area of the campus, faced a lot of problems with overheating of the entire premises, as it was built to be an airconditioned structure.
The redesign of the facade aims to rectify these same issues, without altering the main structure of the building. By making use of materials like jute mesh to replace the fixed glass windows, more openings are provided to improve the ventilation in the entire institute. The increased overhangs also help reduce the direct sunlight, and thus the heat.
The design makes use of repetitions of the same modules, in different permutations and combinations, all of which vary based on the functions of the rooms.

Neighbourhood Street Design

The site lies in the city center of the city Jaipur. The existing road abutting the site is a
4-lane carriageway which majorly focuses on the vehicular traffic movement,
neglecting the pedestrian movement. After analyzing the site, interventions were done
on the aspects that were absent. These interventions were done to make them
pedestrian friendly and revive them for regular uses by active participation of the
locals.
The different elements used in this can be classified into 3 categories, Street
elements, Safety elements, and multi-utility zones. Street elements include
Footpath – clear walkway
STREET ELEMENTS
Footpath – Clear walkway that are universally accessed, provided with junction ramp
for ease of pedestrians. Bus Stops – Increase the public transit system of the city which
is missing. Carriage way – Well defined ways with uniform width strictly provided for
vehicular movement. Parking – Formal parking for private vehicle, and public cabs
and auto-rickshaws for better mobility and transit.
SAFETY ELEMENTS
Pedestrian crossing – Provided on a raised platform for dual purpose, pedestrian
crossing and traffic calming. Speed breakers – Provided near the site due to its
absence in the vicinity, to reduce vehicle speed. Traffic signals – To increase safety
near the site. Central medians – To break the 4-lane carriageways into 2 parts with
designated direction. Street lights – At regular intervals to increase safety. Street
furniture – Benches, seating, raised platform provided as vending zone to increase
activity on the footpaths.
MULTI-UTILITY ZONE
Plantations of trees that require very less water to grow and good amount of sunlight
at a regular interval to increase the green cover in a hot and dry climate. Utility and
Services at regular intervals to provide ease. Public toilet provided at gap of 1 km;
They are even one of the elements in the city's development.
Above mentioned were the elements of intervention provided for the betterment of
right of way after study of the site context.

School Street Design

The existing condition of the nodes, streets and roads were focused majorly on maintaining
vehicular traffic movement, pedestrians, and identification of major nodes around the locality
for public. As there is very less approach taken towards pedestrian to make them active for
locality. The approach was to study varying street classifications, scales, and land uses to
show how program needs and design approaches initiated the reallocation of space within
the right-of-way to benefit all users and achieve social, economic, and environmental goals
within an existing transportation network.
As a result, public rights-of-way are increasingly recognized as environmental and economic
assets that support active living and healthy environments.
Factors Affecting Right of Way in this project :
UNIVERSAL ACCESSIBILITY
The footpaths are designed such that they can be comfortably accessed by individuals in wheelchairs
and people using trams.
TABLE TOP CROSSINGS
The crossings have been raised to the footpath level slowing down the vehicular traffic and
making it wheelchair accessible.
BICYCLE TRACKS AND STREET FURNITURE
A bicycle track will be provided to encourage cycling as a mode of transport. Street furniture
will been designed to make livelier streets
CURB JUNCION RAMPS
Ramps will be placed at the footpath curb junction on building entrances so that a uniform footpath
level is achieved for pedestrian convinence .
BAYS FOR LONG ROUTE BUSES
Bus bays for long route buses may prove in-efficient as the frequency and wait tme for these buses is
low which may lead to the bays being encroached by vehicular parking, also a bigger turning radius is
required which makes it inconvenient for the the bus to come into the bay and again get into the
traffic flow.
BAYS FOR FEEDER BUSES
A bus bay for the feeder routes needs to be provided as a long wait tome is required for the
amount of people boarding and alighting at the stations will be more which may cause hindrance.
BAYS FOR TAXI
Taxi stands need to be provided so as to not hinder the free flowing traffic or cause bottleneck on the
street

Residential Street Design

The existing condition focused on maintaining vehicular levels of service, at the cost of the pedestrian realm, and applying standard sections with little consideration for the context of the street or the community and its daily activities. The approach was to study varying street classifications, scales, and land uses to show how program needs and design approaches initiated the reallocation of space within the right-of-way to benefit all users and achieve social, economic, and environmental goals within an existing transportation network.
As a result, public rights-of-way are increasingly recognized as environmental and economic assets that support active living and healthy environments.
Factors Affecting Right of Way in this project :
Width of formation
Height of embankment
Side slopes
Drainage system
Sight distances consideration on horizontal curves
Future extension
Compound wall for the proposed intervention

Strategies used :
To enhance the unique “sense of place” and identity for Multi-generational Center.
By adding seating arrangement along the pedestrian movement (not parallel to the sidewalk but instead built-in with the compound wall) which also enabled interaction through sight.
To beautify the residential streets in order to improve the overall visual “image” of the Specific Plan Area.
Pavement Treatment - use pavement texturing and coloring as indicated on sidewalks, at sidewalk nodes and at intersection crossings to unify streetscapes and accent the area’s pedestrian environment.

Shell Structure

The Sheel structure is designed is such a way that the whole roof forms a monolithic structure.
This monolithic membrane from the structural as well as the non-structural member. As the
structure gets concentrated towards the main 3 supporting point the roof membrane shifts its
paradigm from non-structural to structural member.
The roof comprises off multiple layers, though it seems to be very thin and floating above the
ground, it has incorporated number of layers within it. The very first is the reinforcement bar
network which is more dense and concentrated towards the support areas and gets lighter and
more spread out at the shading areas, further the covering of the reinforcement bars is done with
the help of white concrete, which is more effective in uneven parametric forms. Further the to
make the roof more lighter at the shading areas there are some openings and slits left open to
allow light enter the space, while to cover these open smiths glass is used in these slits to allow a
playful experience.
Thus, an intervention where one single member forms the entire space with the involvement of
structural to shading members, all under one single form.