menubluedes.png

Hepta-collation

Hepta-Collation as a concept utilises the unique level distribution of the Building in consideration and provides an alternate circulation approach as a secondary effect.
The step wise analysis revolved primarily around studying the building, the general climatological data available for Vasai and mapping the water sources, procurement paths and storage means here that are pre-existing. On comparing this data with daily requirements address the demand and supply relationship between the housing citizens over here and it showed a great potential for a rainwater conservation space to be built over here.

The abstraction thereby initiated with careful observation of the surrounding context and connecting Biomimicry with an innovative design intervention. The ratios and geometries obtained form the peculiar Blackboard tree which dominates the scene over here could flexibly adjust itself alongside the building program. This initiated the design procedure and
the idea was to resonate a unit amalgamated system that ties in well with how the elements of the tree comprise of unit twigs branches and flowers as a singular system. A light constructional material is chosen such that the piping network is given visually reachable in case of maintenance.

The south east facade provides a shaded space which was optimal for relocation of the Overhead water tanks that would store the rainwater. The unit based approach culminated in a network of varying hex-units with a sloping central structure that pulls water through a hidden piping system. This redirects it along the south eastern facade where it provides a supply for a green facade and reaches the OHT.

The data from this added intervention provides a reasonable concession on water for the building, utilises the terrace courtyard in a dynamic fashion and mandates the pre-existing piping system thereby not hampering it in any way.

Jayraj Mistry
Aditya Shanbhag
Mahir Mody