menubluedes.png

Residential Street Design

The existing condition focused on maintaining vehicular levels of service, at the cost of the pedestrian realm, and applying standard sections with little consideration for the context of the street or the community and its daily activities. The approach was to study varying street classifications, scales, and land uses to show how program needs and design approaches initiated the reallocation of space within the right-of-way to benefit all users and achieve social, economic, and environmental goals within an existing transportation network.
As a result, public rights-of-way are increasingly recognized as environmental and economic assets that support active living and healthy environments.
Factors Affecting Right of Way in this project :
Width of formation
Height of embankment
Side slopes
Drainage system
Sight distances consideration on horizontal curves
Future extension
Compound wall for the proposed intervention

Strategies used :
To enhance the unique “sense of place” and identity for Multi-generational Center.
By adding seating arrangement along the pedestrian movement (not parallel to the sidewalk but instead built-in with the compound wall) which also enabled interaction through sight.
To beautify the residential streets in order to improve the overall visual “image” of the Specific Plan Area.
Pavement Treatment - use pavement texturing and coloring as indicated on sidewalks, at sidewalk nodes and at intersection crossings to unify streetscapes and accent the area’s pedestrian environment.