menuorangeres.png

Form Follows Climatic Conditions

Tooker House,Tempe, Arizona (USA) is a multifacility structure, built keeping climate in mind along with sustainable design.The Complex looks like an eight figured structure in plan from east to west side. The plan allows wind to flow through the space and it also acts as a self shading structure.This sitting also allows solar control on the south facade which is visually expressed by louvers( built with the intention of balancing the amount of optimum daylight entering each window).Exterior louvers and solar canopies at southeast sandstone facade limit solar heat gain on the southern facades. Sandstone is used as construction material to withstand the harsh climatic conditions.Glazing units are installed in the building with significant shading to provide sufficient daylight and transparency to interior space without losing thermal performance of the structure and comfort.Perforated metal cladding for transitional spaces like bridges , stairs helps to provide good ventilation and on same time provide solar protection.
The climate approach of design should not be limited to the windows and louvers, it also involves the plans, the shape and very heart of the building.It also helps the structure to last for a longer time and adapt to the changes in the surrounding.Climate-responsive design is not only more sustainable from an environmental perspective, but it also increases occupant comfort and workplace satisfaction. Designing within the climatic envelope means the building will be quieter because it doesn’t need as many noisy mechanical systems, will be more comfortably lit with appropriate daylighting rather than electric lighting, and will be healthier due to the presence of fresh rather than recycled air.The design of pleasant buildings that ensure physiological comfort of users is achieved through an understanding of the climate and the human responsive systems.