menuorangeres.png

Systemic Shading

The study initiated with a descriptive understanding of the climate of Leh and the weather
conditions that are dominating the landscape around here. This in turn was thought upon
simultaneously while assessing the brief and the required of a generalised Library, Eating
space, Office and classroom. This study helped in assessing the various parameters which
are mandatory across the various permutations and designs possible.

The next step was followed by generating a hierarchy of functions as per the floors and
with this in mind building up the program of the building as such. The final hierarchy
consisted of the arrangement of Library, Restaurant, Class and Office in an ascending
format with respect to floors. The process of applying fenestration also attempted to
connect these unique functions through materiality which is represented in the views.

The diagrammatic study enabled various interventions and the results were simulated and
intuitively explored to create certain moods across all different floors and the interiors as
well were accordingly shifted and adjusted to optimise both circulation and fenestration.

Each facade was broken down into zones that required specific fenestrations that improve
the working conditions of the activities around it. These zones were then treated on an
individual basis and a set of detailed interventions were applied. This approach led to a
common language across all smaller interventions that generate various effects through an
opening on the facade.

The theme of these interventions revolved around basic phenomena like Light Shelves,
Louvers and Wall recessions. The top of the building was enhanced to create a provision
for the skylight as a stand out element through the program.

Tarun Punjabi Aditya Shanbhag Aayush Kapse Mahir Mody